Technik hotelarstwa to bardzo interesujący i z dużymi możliwościami zawód. Pozwala na rozwijanie zainteresowań, poznawanie świata, zarabianie pieniędzy, zdobywanie doświadczenia. Profesjonalna kadra nauczycieli przygotowuje uczniów do pracy w branży hotelarskiej i turystycznej, a w trakcie edukacji przekazują uczniom wiedzę ogólną i umiejętności zawodowe oraz przygotowuje do egzaminu maturalnego i zawodowego.

Uczniowie podczas praktyk zawodowych zdobywają umiejętności praktyczne związane z pracą w recepcji, uczą się również zasad sztuki kelnerskiej, nakrywania stołu, serwowania potraw.

Nasi uczniowie na zajęciach językowych poznają specjalistyczne słownictwo zawodowe, które pozwala im podjąć pracę w hotelach w kraju i za granicą. Wiedzę praktyczną zdobywają na praktykach zawodowych realizowanych w przedsiębiorstwach hotelarskich np.:
– „Hotel Corallo” – Riwiera Adriatycka, Włochy
– „Hotel Venezja” – Riwiera Adriatycka, Włochy
– „Hotel Metting” – Riwiera Adriatycka, Włochy
– „Hotel Villa Maria” – Riwiera Adriatycka, Włochy
– „Hotel & SPA Czarny Groń” – Rzyki
– „Park Hotel Łysoń” – Inwałd
– „Orle Gniazdo”- Szczyrk
– „Pałac w Paszkówce”- Paszkówka
– „Hotel Krakus” – Kraków
– „Hotel Tatra” – Zakopane

Zawód, który proponujemy naszym absolwentom jest zawodem interesującym, przyszłościowym, który pozwala na rozwijanie zainteresowań, poznawanie świata, zarabianie pieniędzy, zdobywanie doświadczenia.

Miejscami pracy technika hotelarstwa są obiekty bazy noclegowej tj.: zakłady hotelarskie, ośrodki wypoczynkowe, zakłady uzdrowiskowe, pensjonaty, zajazdy, biura podróży, a także współczesna baza ruchoma, kolejowa, lotnicza oraz gastronomia . Absolwent technikum hotelarskiego może być również zatrudniony w organach administracji samorządowej , organizacjach, stowarzyszeniach związanych z branżą hotelarską. Zdobyta wiedza i umiejętności pozwala także na prowadzenie własnej działalności gospodarczej w zakresie świadczenia usług hotelarskich.