Dziewczyny z 3b pod kierunkiem Pani Doroty Włodarczyk pracowały nad projektem zdrowego odżywiania. Uczennice pochwaliły się przepisami, z których korzystają tworząc zdrowe posiłki. Na zdjęciach efekty ich działań – pychota 🙂


Patrycja M.

Tworząc śniadanie powinniśmy pamiętać o różnorodności. Nie warto spożywać tego samego śniadania kilka dni z rzędu, warto eksperymentować.


Anna

Planując zdrowe śniadanie powinniśmy pamiętać o tym by zawierało po trochu każdego składnika z piramidy żywienia i było urozmaicone: produkty zbożowe, produkty dostarczające białka zwierzęcego i roślinnego, dobrej jakości tłuszcze oraz warzywa lub owoce.


Karolina

Płatki orkiszowe na mleku z musem malinowym

  • Składniki: 1 szklanka płatków orkiszowych (250 ml). mleko 1,5 szklanki, maliny ¾ szklanki (mrożone), jogurt naturalny. 1 banan
  • Przepis:

Płatki wsypujemy do garnka i zalewamy mlekiem. Maliny blendujemy z jogurtem naturalnym (ilość jogurtu zależna od konsystencji jaką chcemy uzyskać). Wszystko dajemy do miseczki i mieszamy, można dodać pokrojonego banana .


Wiktoria

Komponując swoje śniadanie powinniśmy pamiętać aby składało się ono z produktów wartościowych i odżywczych, które zapewnią nam sile do działania. Fajnie by było jakby nasze śniadanie zawierało jakieś warzywo bądź owoc i dobrze jest wypić szklankę wody z dodatkiem np. cytryny Ja jestem zwolenniczką przede wszystkim omletów, a zwłaszcza tych na słodko. Tutaj udało mi się zrobić omlet z jajek, banana i mąki, z dodatkami 🙂

Magdalena na Potrójnej

Moje zdrowe śniadanie zjadłam dziś po wyjściu na Potrójną. Śniadanie to była sałatka: kasza kuskus, pomidorki koktajlowe, rzodkiewka, ogórek zielony, czerwona cebula, szczypiorek i ser feta


Śniadanie Patrycji G.
Skip to content